Božićna baklava
Bklava je kolač koji vam preporučujemo u svako doba godine, a šta je specigfično u “božićnoj” baklavi, pogledajte u receptu koji vam predstavljamo.
SASTOJCI:
1 kg tankih kora
500 g mlevenih oraha
300 g sitno seckanih suvih smokava
300 g suvog grožđa
1 kg šećera
4 čaše vode
sok od 1/2 limuna
malo ulja
PRIPREMA:
U podmazan pleh stavite tri kore, poprskajte ih sa malo ulja, pospite orahe, seckane smokve i suvo grožđe, a zatim stavite dve kore, pa ponovite postupak sve do kraja, s tim da na kraju ostanu tri kore, kojima ćete prekriti kolač.
Baklavu isecite na kocke i ispecite na temperaturi od 200 stepeni, dok ne dobije zlatno žutu boju.
Dok se kolač peče, skuvajte sirup za preliv. U šerpicu stavite šećer i vodu da se ušpinuje. Kad bude gotovo dodajte sok od pola limuna i sklonite sa vatre. Kolač prelijte ovim sirupom odamh, nakon što ga izvadite iz rerne, dok je još vruć i ostavite da odstoji dva do tri sata.
www.savremenazena.rs
Bklava je kolač koji vam preporučujemo u svako doba godine, a šta je specigfično u “božićnoj” baklavi, pogledajte u receptu koji vam predstavljamo.
SASTOJCI:
1 kg tankih kora
500 g mlevenih oraha
300 g sitno seckanih suvih smokava
300 g suvog grožđa
1 kg šećera
4 čaše vode
sok od 1/2 limuna
malo ulja
PRIPREMA:
U podmazan pleh stavite tri kore, poprskajte ih sa malo ulja, pospite orahe, seckane smokve i suvo grožđe, a zatim stavite dve kore, pa ponovite postupak sve do kraja, s tim da na kraju ostanu tri kore, kojima ćete prekriti kolač.
Baklavu isecite na kocke i ispecite na temperaturi od 200 stepeni, dok ne dobije zlatno žutu boju.
Dok se kolač peče, skuvajte sirup za preliv. U šerpicu stavite šećer i vodu da se ušpinuje. Kad bude gotovo dodajte sok od pola limuna i sklonite sa vatre. Kolač prelijte ovim sirupom odamh, nakon što ga izvadite iz rerne, dok je još vruć i ostavite da odstoji dva do tri sata.
www.savremenazena.rs
0 коментара:
Постави коментар