субота, 9. фебруар 2013.

Hranljiva i lekovita aronija

Hranljiva i lekovita aronija

Aronija, poznata i kao sibirska borovnica je vrlo zahvalna biljka, ne zahteva preveliku pažnju, uspeva na raznim staništima, a njene "superbobice" obiluju lekovitim sastojcima koje usporavaju starenje i leče mnoge zdravstvene tegobe.

Aronja je bobičasto voće koje nosi i naziv sibirska borovnica jer podnosi vrlo niske temperature. Poreklo ove biljke je iz Severne Amerike, ali je u naše krajeve dospela iz Rusije. Po izgledu najviše podseća na borovnicu. Raste u obliku grma i može da dostigne visinu i do 2 metra. Aronija se lako gaji i održava, najbolje je da je posadite u jesen, preko zime ili u rano proleće, samo vodite računa da zemlja nije smrznuta. Raste na svim tipovima zemljišta osim na slanim. Može se gajiti čak i nadomak industrijske zone jer ne usvaja štetne sastojke iz zemljišta, vode i vazduha.

Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa. Predstavlja hranu i lek koji umanjuje rizik od pojave različitih bolesti kao što su: karcinom debelog creva, neaktivna jetra, hronična zapaljenja, kardiovaskularne bolesti, gastro problemi.

Zbog bogatog sadržaja antioksidanata moguće je da aronija pomaže pri lečenju hroničnih bolesti. Ova biljka je sebi stvorila sastojke koje nazivamo fitoncidi ili biljni antibiotik, kako bi se sačuvala od raznih insekata, bakterija i virusa koje čovek direktno unosi u svoj organizam tako koristeći blagodeti prirode. Pomaže u čišćenju oragana za varenje.

Kao i sa svim lekoviti sastojcima i sa aronijom se ne treba preterivati u upotrebi. Najbolje je uzimati je u manjim količinama.Pored polodva, može se iskoristiti i lišće aronije koje se isuši i koristi za čaj. U ishrani koristi se najčešće kao sok ili sirup i kao sušeno voće. Od nje se može praviti džem, slatko, voćni jogurt, sladoled, voćna salata, vino.
www.lisa.rs

0 коментара:

Постави коментар

Blogger Templates