Grickanjem na poslu možete da “nabacite” i do tri kilograma godišnje
Izvor: Blic.r
Ako razmišljate da uzmete još jedan keks da “zavarate glad” u kancelariji, razmislite ponovo. Grickanjem nezdravih namirnica na poslu možete da “nabacite” i do tri kilograma godišnje, otkriva jedno istraživanje.
Najviše, pri tome, pati ženski struk – prosečna žena se ugoji 2,8 kilograma, dok muškarci uvećaju svoju težinu za 2,3 kilograma.
Izveštaj o navikama u ishrani na poslu pokazao je da, u proseku, imamo najmanje dve “užine”, dok trećina pojede tri porcije ili više. Žene jedu više od muškaraca.
Najčešći porok su proizvodi iz pekare i razne vrtse keksa, zatim čokolada i grickalice (čips, smoki, grisine).
Osim što retko odbijaju kad ih kolege ponude nečim, zaposleni kažu da sami najčešće posežu za grickanjem kada osete pojačan nivo stresa ili potrebu za šećerom u drugom delu dana.
- Znamo da nije lako hraniti se zdravo u toku radnog vremena, ali smo bili šokirani koliko ovi “brzi” i “usputni” obroci utiču na zdravlje i težinu – kazao je Sajmon Stedon iz “Vilidž bejkerija” koji je sproveo anketu.
- Popularne grickalice kao što su keksi ili čokolada bogate su kalorijama, zasićenim mastima i šećerom, utiču na nivo šećera u krvi što, na kraju, dovodi do gojenja – dodao je on.
Iako smo svesni nezdravog hranjenja, malo činimo da to popravimo. Petina žena je priznala da se uveče kaje što je unela toliko kalorija u toku dana; dvostruko više od muškaraca. A samo šest odsto je reklo da čini nešto zdravo zauzvrat, na primer, ide u teretanu.
Kod svake desete osobe grickanje u toku dana podstiče negativan domino efekat – pošto su već “pokvarili” dijetu, nema poente da jedu zdravu do kraja dana. I tako ukrug.
Istraživanje je pokazalo da preskakanje “pravog” ručka može biti razlog zašto se mnogi od nas okreću grickalicama.
- Kada bi zaposleni imali obilniji i hranljiviji ručak duže bi bili siti i ne bi imali potrebu da posežu za užinom – kaže nutricionistkinja dr Sara Bruer.
- Ne samo da bi promena vrste ručka pomogla u sprečavanju gojenja već bi obezbedila održavanje normalnog nivoa energije i smanjila simptome kao što je osećaj nadutosti – ističe ona.
www.savremenazena.rs
Izvor: Blic.r
Ako razmišljate da uzmete još jedan keks da “zavarate glad” u kancelariji, razmislite ponovo. Grickanjem nezdravih namirnica na poslu možete da “nabacite” i do tri kilograma godišnje, otkriva jedno istraživanje.
Najviše, pri tome, pati ženski struk – prosečna žena se ugoji 2,8 kilograma, dok muškarci uvećaju svoju težinu za 2,3 kilograma.
Izveštaj o navikama u ishrani na poslu pokazao je da, u proseku, imamo najmanje dve “užine”, dok trećina pojede tri porcije ili više. Žene jedu više od muškaraca.
Najčešći porok su proizvodi iz pekare i razne vrtse keksa, zatim čokolada i grickalice (čips, smoki, grisine).
Osim što retko odbijaju kad ih kolege ponude nečim, zaposleni kažu da sami najčešće posežu za grickanjem kada osete pojačan nivo stresa ili potrebu za šećerom u drugom delu dana.
- Znamo da nije lako hraniti se zdravo u toku radnog vremena, ali smo bili šokirani koliko ovi “brzi” i “usputni” obroci utiču na zdravlje i težinu – kazao je Sajmon Stedon iz “Vilidž bejkerija” koji je sproveo anketu.
- Popularne grickalice kao što su keksi ili čokolada bogate su kalorijama, zasićenim mastima i šećerom, utiču na nivo šećera u krvi što, na kraju, dovodi do gojenja – dodao je on.
Iako smo svesni nezdravog hranjenja, malo činimo da to popravimo. Petina žena je priznala da se uveče kaje što je unela toliko kalorija u toku dana; dvostruko više od muškaraca. A samo šest odsto je reklo da čini nešto zdravo zauzvrat, na primer, ide u teretanu.
Kod svake desete osobe grickanje u toku dana podstiče negativan domino efekat – pošto su već “pokvarili” dijetu, nema poente da jedu zdravu do kraja dana. I tako ukrug.
Istraživanje je pokazalo da preskakanje “pravog” ručka može biti razlog zašto se mnogi od nas okreću grickalicama.
- Kada bi zaposleni imali obilniji i hranljiviji ručak duže bi bili siti i ne bi imali potrebu da posežu za užinom – kaže nutricionistkinja dr Sara Bruer.
- Ne samo da bi promena vrste ručka pomogla u sprečavanju gojenja već bi obezbedila održavanje normalnog nivoa energije i smanjila simptome kao što je osećaj nadutosti – ističe ona.
www.savremenazena.rs
0 коментара:
Постави коментар