среда, 20. март 2013.

Rolovano meso

Tri recepta za rolnice sa mesom



Čak ni najizbirljiviji ukućani neće moći da odole sočnim rolnicama od telećeg i ćurećeg mesa.
Aromatične rolnice sa začinima i šampinjonima



Sastojci (za 4 osobe):
50 g pinjola (ili leblebija)
vezica peršuna
6 listića žalfije
4 grančice timijana
2 čena belog luka
250 g luka
3 kašike ulja
so, biber
4 teleće šnicle (po 180 g)
50 g putera
3 lovorova lista
200 ml crvenog vina
250 ml goveđe supe
300 g šampinjona

Priprema: Propržite pinjole u tiganju, pa ih sa žalfijom, timijanom i 125 g luka naseckajte, izmešajte s uljem, posolite i pobiberite. Smesu rasporedite po šniclama, smotajte ih i učvrstite koncem.

Rolnice propržite na puteru. Dodajte preostali naseckani luk i lovor, pa sve zajedno prodinstajte, podlijte vinom i supom, pa dinstajte još 35 minuta.

Šampinjone nasecite na sitnije komade, propržite ih dok ne porumene na istopljenom maslacu, posolite, pobiberite i dodajte ih u posudu s mesom desetak minuta pred kraj dinstanja kako bi se dobro izmešali svi ukusi.

Vreme pripreme: 100 minuta, 700 kcal
Rolnice sa ovčjim sirom i rukolom

Sastojci (za 4 osobe):
6 svinjskih šnicli (po 100 g)
so, biber
šaka rukole
75 g ovčjeg sira
40 g pinjola (ili leblebija)
2 kašike maslinovog ulja
250 g čeri-paradajza
1 kašika šećera
125 ml suvog belog vina

Priprema: Meso istucite, pa po šniclama rasporedite rukolu, sir nasečen na kockice i kašiku pinjola, a zatim fi ksirajte kanapom.

Pržite rolnice na vrućem maslinovom ulju desetak minuta da porumene, posolite ih, pobiberite i izvadite iz tiganja. Na masnoću od pečenja mesa bacite ostatak pinjola i čeri-paradajz, pospite ih šećerom i, kad se on otopi, sve podlijte vinom i sa 250 ml vode, pa pustite da sos zavri. U posudu vratite rolnice i dinstajte ih još petnaestak minuta dok ne omekšaju. Uz to servirajte široke rezance i rukolu.

Vreme pripreme: 60 minuta, 350 kcal
Ćureće rolnice sa slaninicom

Sastojci (za četiri osobe):
1 luk
3 kašike ulja
1 lovorov list
3-4 zrna kleke
500 g kiselog kupusa
100 ml belog vina
so
prstohvat šećera
4 tanka ćureća filea (po 150 g)
biber
4 manja luka
1 čen belog luka
50 g dimljene slanine
vezica timijana
1 kašicica putera
12 listića hamburg slanine
150 ml pileće supe
kašicica skroba

Priprema: Naseckajte luk i prodinstajte ga na kašicici ulja. Dodajte lovor, kleku i kiseli kupus, prodinstajte ih s lukom, pa podlijte sa 50 ml vina i ostavite da vri oko pola sata. Dinstanom kupusu dodajte prstohvat šećera i po potrebi malo soli.

Istucite ćureće šnicle, posolite i pobiberite. Polovini timijana otkinite listiće s peteljki i naseckajte ih. Na zagrejanom puteru prodinstajte luk, beli luk i slaninu naseckanu na kockice i naseckani timijan. Smesu rasporedite po šniclama, smotajte ih i svaku rolnicu umotajte u po tri listića hamburga.

Rolate propržite sa svih strana na ostatku ulja, dodajte grancice timijana, sve podlijte ostatkom vina i supom, pa dinstajte dvadesetak minuta. Sos zgusnite skrobnim brašnom.
www.lisa.rs

0 коментара:

Постави коментар

Blogger Templates