12 namirnica protiv holesterola
Šolja kuvanog pasulja dnevno „skida” loš holesterol za 20 procenata. Pročitajte kako na holesterol deluju grejpfrut, luk, ovas..
Iz godine u godinu naučnici otkrivaju nove načine i sposobnosti pojedinih namirnica da utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Predstavljamo vam samo neke od najboljih.
Riba
Riba je idealna za očuvanje linije ali i za smanjenje nivoa holesterola. S obzirom na to da sadrži polinezasićene omega-3 masne kiseline koje razređuju krv i „obaraju” holesterol, smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ovo se prvenstveno odnosi na lososa, ali i na sardine, tunjevinu, haringe i skuše...
Beli i crni luk
Naučnici su dokazali da jedan čen belog luka dnevno, najbolje u jelu, smanjuje nivo holesterola u krvi za 10 procenata. Pošto je osnovni problem u konzumiranju belog luka neprijatan dah, mnogi ga koriste u obliku tableta ili kapsula, dva puta po jednu dnevno, uz obrok.
I crni luk je koristan, posebno za povećanje količine dobrog holesterola. Istraživanja su pokazala da je kod osoba sa srčanim tegobama ili visokim holesterolom, „dobri holesterol” (HDL) od pola glavice sirovog crnog luka u proseku rastao za 30 procenata. Nažalost, ova izvanredna moć crnog luka gubi se kuvanjem.
Maslinovo ulje
Zbog optimalnog unosa „dobrih masti”, za salate bi trebalo koristiti više vrsta ulja. Ulje iz repice ili pšeničnih klica, kao i sojino i orahovo ulje, obezbeđuju omega-3 masne kiseline, suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija - omega-6, a maslinovo - mononezasićene masne kiseline. Takođe, korišćenje maslinovog ulja utiče i na podizanje nivoa dobrog HDL holesterola.
www.lisa.rs
Šolja kuvanog pasulja dnevno „skida” loš holesterol za 20 procenata. Pročitajte kako na holesterol deluju grejpfrut, luk, ovas..
Iz godine u godinu naučnici otkrivaju nove načine i sposobnosti pojedinih namirnica da utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi. Predstavljamo vam samo neke od najboljih.
Riba
Riba je idealna za očuvanje linije ali i za smanjenje nivoa holesterola. S obzirom na to da sadrži polinezasićene omega-3 masne kiseline koje razređuju krv i „obaraju” holesterol, smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ovo se prvenstveno odnosi na lososa, ali i na sardine, tunjevinu, haringe i skuše...
Beli i crni luk
Naučnici su dokazali da jedan čen belog luka dnevno, najbolje u jelu, smanjuje nivo holesterola u krvi za 10 procenata. Pošto je osnovni problem u konzumiranju belog luka neprijatan dah, mnogi ga koriste u obliku tableta ili kapsula, dva puta po jednu dnevno, uz obrok.
I crni luk je koristan, posebno za povećanje količine dobrog holesterola. Istraživanja su pokazala da je kod osoba sa srčanim tegobama ili visokim holesterolom, „dobri holesterol” (HDL) od pola glavice sirovog crnog luka u proseku rastao za 30 procenata. Nažalost, ova izvanredna moć crnog luka gubi se kuvanjem.
Maslinovo ulje
Zbog optimalnog unosa „dobrih masti”, za salate bi trebalo koristiti više vrsta ulja. Ulje iz repice ili pšeničnih klica, kao i sojino i orahovo ulje, obezbeđuju omega-3 masne kiseline, suncokretovo ulje ili ulje od kikirikija - omega-6, a maslinovo - mononezasićene masne kiseline. Takođe, korišćenje maslinovog ulja utiče i na podizanje nivoa dobrog HDL holesterola.
www.lisa.rs
0 коментара:
Постави коментар