недеља, 14. јул 2013.

Najomiljenije začinsko bilje

12 najomiljenijih začinskih biljaka

I za profesionalnog i za hobi kuvara ovi izvori dobre arome učiniće svako jelo neodoljivim. Dajemo vam spisak glavnih začinskih biljaka koji se moraju naći u aromatičnom kutku vaše terase.


Začinske biljke su idealan početak i za baštovane početnike - lake su za uzgajanje, nemaju puno zahteva a glavni cilj nisu rekorderski rezultati već mirišljava terasa i joj mirisniji obroci - nećete pogrešiti koju god da kombinaciju odaberete!
Bosiljak (Ocimum basilicum) je izuzetno ukusan u kombinaciji s paradajzom, ali služi i kao začin u sosovima, jelima od mesa i ribe.
Čubar (Satureja hortensis) čini jela ukusnijim. Odličan je u sosovima, salatama i jelima s pečurkama.
Mirođija (Anethum graveolens) ide u salate s krastavcem, a obavezno s tikvicama i graškom. Koristi se i za pripremanje kiselih krastavčića.
Estragon (Artemisia dracunculus) je ukusan u jelima od živinskog mesa, zečetini i jagnjetin, ali i s jelima od ribe, na pici ili u pirinču.
Krbuljica (Anthriscus cerefolium) nije samo glavni sastojak supe od krbuljice već i u jelima s ribom, šparglom ili krompir-salati.
Majoran (Origanum majorana) ima odličan ukus na mesu, pačetini, guščetini, stavlja se u ragu, mleveno meso, jela od ribe i u različite supe.
Melisa (Melissa officinalis) daje lepši ukus salatama, sosovima, supama, omletu, jelima od jagnjetine, divljači i ribe.
Origano (Origanum vulgare) odlično ide s maslinama, ovčjim sirom, paradajzom, jelima od mesa i pečenom ribom, a neizostavan je na pici i u pasti.
Peršun (Petroselinum crispum) se koristi kao začin u mnogim jelima, može da služi za dekorisanje supa i salata i veliki je izvor vitamina C.
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) čini povrće, jagnjetinu, zečetinu, svinjetinu, divljač i živinsko meso još ukusnijim.
Žalfija (Salvia officinalis) je začin za jela s pečurkama, zečetinu, meso s roštilja i grašak. Odličan je dodatak filu za slatke palačinke.
Vlašac (Allium schoenoprasum) dobro se slaže uz krem-sir sa začinskim biljkama, uz jaja, ribu, meso i salatu, a služi i kao jestiva dekoracija.

www.lisa.rs

0 коментара:

Постави коментар

Blogger Templates