четвртак, 24. јануар 2013.

Kalendar trudnoće

Kalendar trudnoće : *

Dobrodošli u vodič kroz drugo stanje. Dr Vojislav Živanić iz opšte bolnice „Analife“ objašnjava šta vas tačno očekuje u svakom mesecu trudnoće i kako napreduje razvoj bebe. Pročitajte šta se zapravo događa u vašem organizmu od trenutka začeća i uživajte u iščekivanju najlepšeg trenutka u vašem životu.
Dr Vojislav Živanić
Drugi mesec trudnoće

Kasni vam menstruacija, danima imate mučninu, povraćate, grudi su vam bolno osetljive i nabrekle, trčite svaki čas u toalet – izgleda da ste u drugom stanju! Trk u obližnju apoteku po test za trudnoću, dve linije – pozitivan! »
Treći mesec trudnoće

Prošlo je osam nedelja od poslednje menstruacije, ulazite u treći mesec trudnoće, a vaše telo se menja kako bi gajilo i hranilo bebu koja raste. »
Četvrti mesec trudnoće

Stomačić se lepo zaoblio, okolina primećuje da ste trudni. Obilazite radnje s trudničkom garderobom. Šta se dešava u četvrtom mesecu trudnoće? »
Peti mesec trudnoće

Zbog povećanog volumena krvi možete imati prolazne glavobolje ili nesvestice pri naglom ustajanju (ne skačite iz kreveta, nego ustajte polagano). Može se desiti da vam prokrvare desni. To je dobar razlog da posetite stomatologa. »
Šesti mesec trudnoće

Čestitamo, prošla je prva polovina trudnoće! Ponosno šetate stomačić, osećate se važno, uostalom i treba kada nosite svog princa ili princezu. »
Sedmi mesec trudnoće

Medeni meseci trudnoće polako se približavaju kraju. Pročitajte šta će vam se dešavati u sedmom mesecu trudnoće... »
Osmi mesec trudnoće

Svi znamo da je glavna muška priča vojska, a ženska trudnoća. To su doživljaji koji se ne zaboravljaju. Poslednja tri meseca (i vojske i trudnoće) najčešće ostavljaju najjači utisak. »
Deveti mesec trudnoće

Toliko ste želeli da ostanete trudni, a sada već priželjkujete da se trudnoća završi. Blizu ste, samo još malo. »
Deseti lunarni ili deveti kalendarski mesec trudnoće

Prva misao kad se probudite, ako uopšte od uzbuđenja možete da spavate, jeste: kako je beba i da li je osećate. Sledeća je računanje koliko je dana ostalo do porođaja.
Šta se dešava sa vama?

Poprilično ste veliki i teški, ali vam je sada lakše nego u prethodnom mesecu. Bebina glava se namešta za porođaj i spušta u karlicu, pa se cela materica pomera naniže. Samim tim je pritisak na dijafragmu i pluća popustio. Lakše dišete, a gorušica je slabija. Ali zato trpi mokraćna bešika, pa vam se čini da ste neprekidno u toaletu. Opterećenje krvnih sudove male karlice ima za posledicu otoke, a pritisak na nerve stvara osećaj trnjenja i strujanja niz noge (odmarajte se, podignutih nogu, uz vežbe za prste i stopala). Svakodnevne aktivnosti postaju nemali problem. Dozvolite da vas razmaze, neka vam obuvaju cipele, pomažu prilikom ustajanja, spremaju i kuvaju, a vi koristite svaki trenutak da budete na svežem vazduhu, naravno, sada već nikako sami. Ako ste pohađali školu roditeljstva, objasnili su vam kako da izvodite vežbe disanja i kako da razlikujete prave od lažnih trudova. Nadam se da na težini niste dobili više od 12-15 kg.

Šta se dešava s bebom?

Vreme je završne pripreme za početak života u novoj sredini. Pluća su zrela, ali počinju da funkcionišu tek s rađanjem i prvim udahom. Svi refleksi su u koordinaciji: trepće, okreće glavu i pući usne, brzo steže pesnicu i jasno reaguje na zvuk, svetlo i tamu. Masnog tkiva ima čak i više nego što joj treba, za svaki slučaj. Posle devet meseci intenzivnog razvoja, beba je postigla punu porođajnu težinu i dužinu, programiranu u genima koje je dobila od mame i tate.

Šta uraditi od pregleda?

U poslednjem mesecu trudnoće svi pregledi treba da se obavljaju u bolnici u kojoj ćete se porađati. CTG pregled (kardiotokografija) se radi nedelju dana pre porođaja. To je pregled koji snimanjem otkucaja srca vašeg deteta daje ginekologu dragocene informacije o njegovom stanju. Ultrazvučni pregled pred porođaj procenjuje razne stvari: kondiciju i okvirnu porođajnu težinu bebe, zatim da li je mališan zauzeo pravilan položaj za porođaj – glavom nadole itd. Za prijem u porodilište (osim kada se radi o hitnom prijemu) neophodni su još i rezultat brisa vagine i analiza na prisustvo HBS antigena u vašoj krvi.

Dr sci.med. Vojislav Živanić
izvor
www.b92.net

0 коментара:

Постави коментар

Blogger Templates