четвртак, 24. јануар 2013.

Pankreas stvara enzime za varenje masti i proteina

Pankreas stvara enzime za varenje masti i proteina



Pankreas je takođe jedan od organa koji spadaju u organe za varenje jer stvara pankreasnu lipazu, amilazu, tripsin, karboksipeptidazu, steapsin, fosfolipazu, himotripsin i nukleazu. Ovi enzimi vare i razlažu proteine, ugljene hidrate, trigliceride, fosfolipide. Bez enzima koje stvara pankreas varenje proteina i masiti ne bi bilo moguće i naš organizam ne bi dobijao preko potrebne amino kiseline i masne kiseline koje su važne za pravilno funkcionisanje celog organizma.

Jetra je još jedan od organa koji stvara sokove za varenje. Jetra stvara žuč, sok koji se čuva u žučnoj kesi kada nije potrebna da vari hranu. Kada se hrana nađe u želudcu ili našim crevima tada se žuč izlučuje kroz žučni kanal i stimuliše varenje u tankom crevu. Glavna uloga žuči kao enzima za varenje je rastvaranje masti, slično kako deterdžent uklanja masne naslage sa tiganja tako i žuč pretvara masti u tečnu tvorevinu a za dalje varenje masti su potrebni enzimi iz pankreasa i zida tankog creva.

Kada hrana dospe u želudac na nju deluje 6 enzima. To su pepsin, gastrična amilaza i lipaza, renin, i gelatinaza. Pepsin je možda enzim za koji najviše ljudi zna jer je on glavni želudačni enzim koji za glavnu ulogu ima razaranje proteina na sitnije peptidne fragmente. Renin vari mleko, lipaza rastvara masti, amilaza rastvara skrob na molekule a gelatinaza vari kolagene iz mesa.

Sledeća grupa sokova za varenje hrane dolaze iz žlezda koje oblažu sam želudac i proizvode želudačnu kiselinu, enzime i proteine koji vare hranu. Pitate se kako to da ovolika količina enzima i kiseline mogu postojati u želudcu a da ga ne oštete? Za to je zaslužan mukozni omotač oko celog unutrašnjeg sloja želudca, jedinstvena zaštita jer postoji samo u želudcu i štiti samo tkivo želudca ali ne i hranu koja se vari.

Verovatno je svima poznato da sam proces varenja počinje još u ustima. Kada počnemo da žvaćemo hranu automatski aktiviramo pljuvačne žlezde koje su i pomoćni organi za varenje jer pljuvačka je jedan od sokova koji pomažu i stimulišu varenje hrane. Pljuvačka sadrži enzime koji pre svega rastvaraju skrob iz hrane koju jedemo, rastvarajući ga na molekule koje organizam može koristiti kao energiju.
www.doktor.rs




0 коментара:

Постави коментар

Blogger Templates