Ledene poslastice
Osvežavajuće letnje poslastice poput domaćeg sladoleda na štapiću pripremaju se od svežeg voća, začina i zaslađivača, a ako im se doda alkohol, mogu da posluže i kao aperitiv.
Obično se prave od malo vode ili soka, šećera, meda ili zaslađivača prema izboru, a može se praviti i od sirupa od šećera i vode koji se onda meša sa ostalim sastojcima. Kombinacije začina i voća su neograničene. Nećete pogrešiti ako im dodate vanilu, a jagoda se odlično slaže s bosiljkom.
Odrasle će sigurno oduševiti varijante s malo alkohola, recimo likera, a onda ga možete poslužiti gostima kao aperitiv. Međutim, ako želite kremastiji sladoled, dodajte mleko ili jogurt. Ledene poslastice se najčešće pripremaju u kalupima za sladoled na štapiću, ali se mogu uliti i u plastične čašice. U tom slučaju, štapić u čašu ubacite na pola zamrzavanja.
Poslastica s trešnjama
Sastojci: 250 g trešanja bez koštica, 2 kašike likera od višanja, 1/2 štapa vanile, 3 kašike meda, 100 ml mleka
Priprema: Sve sastojke ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Izlijte u odgovarajuće kalupe i zamrznite na nekoliko sati. Pokrijte alu-folijom, a u sredinu ubacite štapić. Umesto štapića možete upotrebiti kašičice, a kako biste sladoled lakše izvadili iz kalupa, nakratko ga stavite pod vruću vodu.
www.savremenazena.rs
0 коментара:
Постави коментар